Saturday, June 28, 2008

Majlis ramah mesra rakyat bersama ADUN Gombak Setia


p/s: sama2 kita beramah mesra

Friday, June 27, 2008

khas buat pengantin baru....puan ayu...

video
lagu ini ditujukan khas buat ayu....dgn ucapan ...selamat pengantin baru ayu....semoga terhibur....huhuhuh....

ada2aje.com update

  • option rating telah di wujudkan untuk setiap posting, silalah merate post ini untuk mencuba.
  • comments form telah diupdatekan supaya menjadi lebih ringkas, tiada lagi captcha verification ttp comment akan dimoderatekan untuk mengelak dari comment yg tidak sepatutnya/spam.

Thursday, June 26, 2008

HIMPUNAN 1000 GENERASI MUDA





HIMPUNAN 1000 GENERASI MUDA SELAT KLANG

HIMPUNAN 1000 GENERASI MUDA SELAT KLANG
PERASMI : Y.A.B TAN SRI DATO' ABDUL KHALID IBRAHIM
TARIKH : 29 JUN 2008
HARI : AHAD
TEMPAT : DEWAN SERBAGUNA TELOK GADONG

P/S: JOM PEGI RERAMAI....

Taman Negara Penang - sampel gambar dr zul pjj


p/s: siap zipkan gambar, ingatkan banyak la gambarnya, rupa2 satu ni jer huhu

Friday, June 20, 2008

Selamat pengantin baru AYU & AZMIR

Click to enlarge

Seperti yang telah ramai maklum, RAHAYU @ AYU akan melangsungkan perkahwinannya pada June 28, 2008. Di sini saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat pengantin baru (walaupun belum lagi) bagi pihak ada2aje corporation. Dalam seminggu terakhir ni sure ayu kesibukan dan mungkin xde masa untuk berinternet (ye ke tu?). tu la sbb hantar awal ni (la dah jd x formal pulak, ingat nk buat formal td ...). apa2 pun moga berkekalan, insyaAllah akan ada member group yg akan hadir nnt.

p/s: sempat lagi buat kad ni sblm berjumaat ... simple aje

Thursday, June 19, 2008

Review :: fyroo.com

Someone asked me to review his website, an online content video sharing portal. Not a paid review but I get hits in return. Yeah I hope so.

Review and promote is two different thing, and this entry is all about my take on the website. So here goes my review. Bear in mind I am IT-literate and I am very fussy!



The name, fyroo.com, probably inspired by the owner's (authors?) first alphabet of his name. Cemana nak sebut, up to you. I think it's catchy, and most importantly memorizable.

The look, two thumbs up from me. I like the color, and I like the layout. Simple. I am not keen for heavy Javascripts and flash/shockwave files. Navigation tab for easier navigation (of course!) and fyroo.com have all the important features in the right place. Search bar at the top center page, navigation tab on the top, additional links at the bottom and side menu with all the right content. Puas hati! Even for novice user pun senang nak guna.

What fyroo.com offers? Well, just like Youtube by Google, fyroo.com offers uploading, watching and sharing video clips in any format. Good eh? Furthermore you could create groups and channels, as well as making new friends (or invite your current ones!).

You could tag your favs VC, or create a VC playlist. Best kan?

fyroo.com also have this mailbox features that is very light and simple but could be very useful when we want to communicate with our online buds.

Since fyroo.com is relatively new, there are lots of improvements could be done. But well, give them a chance will ya?

As a user I'd like to suggest these for fyroo.com: -

- put your privacy policy and TOU immediately. It is well known that Malaysians love to neglect intelligent rights and property. Put a disclaimer so that fyroo.com will be free from any liability.

- provide a search by category VC button..

- translate fyroo.com into Malay Version.

- be proud! put "made in malaysia" button or image or whatever in the website.



:)

There goes. Please take a look at fyroo.com and register yourself there. Support Malaysian product! (ps: registering yourself is very easy there)





Regards,

feed rakan ada2aje

beberapa feed dr blog rakan2 ada2aje telah dimasukkan ke ada2aje.com (sila lihat di sidebar). antara sumber2nya friendster.com, blogger.com dan multiply.com. kalau ada nk tambah content dr blog2 menarik sila beritahu yer. keutamaan diberikan kepada content2 rakan2 ada2aje.

Tuesday, June 17, 2008

Tips on filling your vehicles..

Sorry kalau dah tau/dable... just fyi..


ONLY BUY OR FILL UP YOUR CAR OR BIKKIE IN THE EARLY MORNING WHEN THE GROUND TEMPERATURE IS STILL COLD.

Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground, the denser the fuel, when it gets warmer petrol expands, so buying in the afternoon or in the evening…. your litre is not exactly a litre.
In the petroleum business, the specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products play an important role. A 1degree rise in temperature is a big deal for this business. But the service stations do not have temperature compensation at the pumps.


WHEN YOU’RE FILLING UP, DO NOT SQUEEZE THE TRIGGER OF THE NOZZLE TO A FAST MODE.

If you look, you will see that the trigger has three (3) stages: low, middle, and high. In slow mode, you should be pumping on low speed, thereby minimizing the vapours that are created, while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground storage tank so you’re getting less worth for your money.


ONE OF THE MOST IMPORTANT TIPS IS TO FILL UP WHEN YOUR TANK IS HALF FULL.

The reason for this is, the more fuel you have in your tank, the less air occupying its empty space. Petrol evaporates faster than you can imagine. Petroleum storage tanks have an internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the petrol and the atmosphere, so it minimizes the evaporation. Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated, so that every litre is actually the exact amount.


ANOTHER REMINDER, IF THERE IS A FUEL TRUCK PUMPING INTO THE STORAGE TANKS, WHEN YOU STOP TO BUY, DO NOT FILL UP

- most likely the petrol/diesel is being stirred up as the fuel is being delivered, and you might pick up some of the dirt that normally settles on the bottom.
Hope, this will help you get the maximum value for your money.


DO SHARE THESE TIPS WITH OTHERS! LET’S SHARE INFORMATION AND BENEFIT ALL, FOR THE BETTER OF MANKIND.

Kura-kuranya si Ain


Posted by Picasa

Monday, June 16, 2008

Fatwa minyak Al-Azhar

Fatwa minyak Al-Azhar:
"KAHERAH - Universiti Al-Azhar di Mesir mengeluarkan fatwa bahawa sebahagian pendapatan sumber minyak dan gas negara berkenaan perlu diberikan kepada penduduk miskin yang terjejas akibat kenaikan harga makanan.

Pusat Penyelidikan Islam di universiti itu mengeluarkan fatwa bahawa adalah tugas suci untuk mengeluarkan zakat sebanyak 20 peratus daripada keuntungan minyak, gas dan mineral.

'Fatwa itu berdasarkan hadis Nabi Muhammad s.a.w yang menyatakan bahawa zakat juga wajib terhadap semua besi dan mineral tidak kira dalam bentuk pepejal atau cecair,' kata seorang pensyarah universiti itu. - AFP"

Pemain Paling 'Macho' di EURO2008


p/s tp sayang dah terkeluar dulu... (err mengandaikannya tewas ngan German malam ni...)


Friday, June 13, 2008

Kad Perkahwinan Ayu..

One of our dearest friend in ada2aje is getting married in a few weeks time.
All of us in ada2aje would like to wish the very best for ayu..
semoga segala preparation berjalan lancar..
kalau ada apa pertolongan dari kami semua..
jgn segan silu.. Insya Allah.. pak mus sedia berkhidmat... huhu..

p/s lawa kad nie kan...





paklah tersenyum rakyat tertekan

Demi Cinta - Biarlah Minyak Naik

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sesak lagi menyesakkan..lagi difikir lagi menyesakkan fikiran. Ditambah pula dgn kesesakan lalu lintas yg terpaksa ditempuhi ..dan ada saja kemalangan pertengkaran berlaku setiap hari di jalan raya...semuanya berlaku di depan mata anak2..

Ada rakan2 yg tk pernah bercakap kasar sudah pandai memaki hamun. Semuanya sensitif saat ini...sampai bila kita nak biarkan keadaan ini? Jangan sampai keadaan ini menggoyahkan rumahtangga kita sendiri...nauzubillah. Ingatlah anak2 memerhatikan kita.

Jom..kita sama2 berkongsi tips & nasihat ke arah yg lebih positif. Kita cungkil apakah hikmah di sebalik musibah kenaikan harga minyak & barang2 lain...dlm keadaan sebegini sesiapa pun boleh naik minyak..DEMI CINTA kita pertahankan keutuhan keluarga kita..

1. Cinta Pada Allah

Perkukuhkan ikatan cinta kita pada Allah. Hanya padanya tempat bergantung & minta pertolongan. Mengadulah pada Allah segala masalah kita, kerana Allah Maha Mendengar. Perteguhkan solat lima waktu dan perbanyakkan solat sunat. Cuba luangkan masa dlm 5 minit utk solat dhuha setiap pagi sblm mulakan kerja.

Berdoalah dengan yakin..rezeki di tangan Allah. Mohon pada Allah dimurahkan rezeki, dicukupkan rezeki & sihat sejahtera agar dapat kita tunaikan segala amanah Allah dengan sempurna. Jangan lupa berdoa agar Allah membersihkan rezeki kita jika ada unsur haram di dalamnya..dengan ini kita akan reda dengan apa sahaja musibah yg melanda.

Berpuasa apabila mampu..latihkan diri bangun malam utk bertahajud & bersahur. Paling kurang berpuasa setiap Isnin Khamis. Bukan sahaja kita dpt berjimat malah dpt memperkukuhkan keimanan kita & menyuburkan hati..

2. Susah senang bersama

Sekiranya kita saling memahami & memberi sokongan walau dlm keadaan susah sekalipun, tautan kasih kita akan bertambah erat. Jangan sesekali saling menyalahi pasangan masing2. Saat sebegini banyak hati perlu dijaga. Bersama berbincang & memberi sokongan utk menyusun semula perancangan ekonomi keluarga. Andainya salah seorang drp kita tidak mampu, jgn bebankan fikiran & mengguris perasaannya..begitu juga sebaliknya.

Ada hikmah di sebalik segala musibah ...saya pernah "jatuh miskin" tebih teruk lagi bahangnya drp keadaan hari ini. Keperitan ini kami lalui bersama..dan keadaan ini mengeratkan lagi kasih sayang kami sekeluarga. Walaupun badai datang pada setiap arah, dan beberapa kali jatuh ditimpa tangga...tp hasilnya..ikatan kekeluargaan kami semakin teguh.Setiap masalah yg menimpa kita leraikan bersama..anak2 perlu terlibat sama agar dpt membentuk peribadi utuh & menjadi insan yg bertanggungjawab..bukan lepas tangan & bukan lari drp masalah.

3. Pandanglah ke bawah, jangan mendongak ke atas

Biar..biarkan pihak atasan dgn kerenah mereka..masing2 ada balasan di akhirat nanti. Cuba pandang ke bawah..lihat fakir miskin yg lagi tertekan yg hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Apakah yg ada pd mereka selain ketabahan & ketakwaan pd Allah?

Kita sering merintih tidak boleh mengubah cara hidup @ tiada lagi cara utk berjimat kerana rezeki kita "cukup-cukup". Tapi tahap "cukup-cukup" bg setiap orang berbeza. Ada org cukuplah dgn sarapan sekeping roti & teh dlm kos RM3, tp ada orang cukup2 dgn sarapan secawan kopi & sepotong kek yg mencecah RM20! Ada yg merintih tak cukup duit tp barangan yg dibeli drp baju anak hingga anak baju semuanya berjenama & mahal2..tapi ada yg cukup sekadar memakai baju yg harganya RM10 sahaja.

Ukurlah baju di badan sendiri...kita sendiri tahu tahap kemampuan kita berbelanja.

4. Terus ceria, hindarkan stress..

Anak2 turut terkena tempias..jangan bebankan fikiran si kecil itu. Berjimat bukan bererti menyekat segala aktiviti & membuat catuan makanan.Kita bincang bersama secara santai dan terangkan kepada mereka kenapa kita perlu berjimat. Yang penting kita perlu ada alternatif lain..

Jom kita masak2 kt rumah..libatkan anak2 sekali. Klu mereka suka makan pizza, kek, donat etc...kita sama2 adun dan biarlah mereka hias sendiri..klu dapat pula dibawa sbg bekal ke sekolah lg seronok..maklumlah hasil tangan sendiri.

Bawa bekal..ya..cubalah sedaya upaya sekiranya ada kesempatan. Sekurang2 seminggu sekali. Atau sekadar bekal utk sarapan..sudah lepas belanja sarapan suami isteri & anak2.

5. Beriadah bersama keluarga

Kita tidak perlu bertapa di rumah sahaja...anak2 pasti bosan & memberontak. Jadikan aktiviti keluarga meriah & meninggalkan kenangan manis kepada anak2. Tidak perlu pergi jauh2 @ ke tempat yg mahal2..

Kita boleh bersama2 anak2 "bermain air" di halaman pada hujung minggu. Sambil2 basuh kereta & basuh kasut... takat mana je bil air berbanding kita perlu bayar jika "bermain air" di wet world etc..

Kita juga boleh beriadah ke tempat2 yg percuma..banyak taman mainan yg besar2 di KL & Shah Alam. Air terjun & mandi sungai di Templer Park, Ulu Yam, KLCC..atau bayar sikit utk mandi air terjun FIRIM. Atau bermain layang-layang di taman..

Jadikan juga bertani sbg aktiviti keluarga...Tak ada tanah? kita tanam shj dlm pasu..apa2 shj tanaman yg boleh dimakan..serai, halia, kunyit, cili, pandan, bawang (utk daun bawang) etc. Walaupun pd mata kita jimat brp RM shj..tetapi jika dikumpul..banyak juga jimatnya.


6. Manfaatkan kesempatan, bukan ambil kesempatan!

Manfaatkan setiap peluang yg ada..kita kerap menerima sample percuma, kupon, mata ganjaran kad kredit & pelbagai jenis kad, baucer etc tapi kerap juga kita terlupa & tangguhkan hingga expired.. byk kelab percuma utk pembeli susu anak etc..dan kerap juga promosi & baucer potongan dikirimkan..nah! manfaatkanlah wpun mungkin cuma jimat RM1 satu pek susu..

Pantry di pejabat..apa yg disediakan di pejabat adalah utk kegunaan pekerjanya. Berapa kerap kita minum di pejabat berbanding minum di restoran sewaktu masa bekerja..pagi umpamanya? Klu ada biskut, kopi & teh di pejabat, sekurang-kurangnya kita sudah dapat jimat untuk kos sarapan @ minum petang.

Kalau ada pula rakan2 sepejabat yg boleh pula berkongsi @ bergilir masak! utk dijadikan bekal makan tengah hari..lagi jimat..

Tapi ingat..jangan ambil kesempatan atas kebaikan orang lain. Kita perlulah sama2 memberi & menerima.

Manfaatkan peluang yg ada utk tambah pendapatan..klu ada bakat menulis @
menterjemah, membina laman web etc manfaatkanlah. Banyak perniagaan yg tidak perlu modal besar sekarang ini. Tapi ingat..jangan sampai mengganggu masa kerja di pejabat.


7. Berbanyaklah bersedekah & menabung

Kita tak akan jatuh miskin bila bersedekah..itu janji Allah..Allah akan cukupkan rezeki kita. Tak perlu banyak tapi biarlah istiqamah..tak ada harta, kita sedekah masa & tenaga. Latih anak2 kita utk ringan tulang membantu anak2 yatim & fakir miskin. Percayalah.. kita akan dapat rasakan ketenangan & kepuasan yg tk terucap jika kita dapat bantu orang lain yg susah. Yg paling p! enting kita akan memperolehi keberkatan-Nya, dan Allah akan membalas sedekah kita dgn rezeki yg berlipat ganda.. bukan sahaja rezeki harta benda. malah rezeki kesihatan, kebahagian etc..

Jadikan menabung amalan sekeluarga klu boleh setiap hari.. 10 sen, 50 sen, RM1..terpulanglah. Ada tabung khas utk keluarga, tabung anak2, tabung hasil penat lelah, tabung utk bersedekah etc..atau cuma satu tabung utk satu keluarga pun cukuplah.

Cuba kita kumpul duit yg sepatutnya kita belanjakan utk makan setiap hari itu kita simpan, gantikan dgn bekal dr rumah, begitu juga duit yg kita jimat hasil bertanam sendiri, beriadah di tempat percuma dan sebagainya...latih anak2 menabung duit belanja mereka..bila hujung bulan kita boleh lihat berapa banyak kita boleh jimat!

Semoga apa yg dibincangkan ini dapat memberi manfaat utk semua..kita cuba sedaya upaya kita. Saya berpesan utk diri saya sendiri sebenarnya.
Sama2 kita kembali kepada pengertian asal pepatah Melayu: Rezeki secupak tidak akan jadi segantang..sebenarnya bermaksud: Seandainya kita berusaha utk secupak, secupaklah kita dapat; jika kita lipat gandakan rezeki kita utk segantang maka segantanglah kita dapat...

Wassalam

Thursday, June 12, 2008

Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (GERAMM)

Gerakan Rakyat Anti Manipulasi Minyak (GERAMM) adalah merupakan pakatan generasi muda yang membentuk solidariti untuk menyatakan bantahan ke atas kenaikan mendadak harga minyak yang diumumkan oleh kerajaan pada awal Jun lepas.

Kenaikan harga minyak yang menjangkau 41 peratus merupakan satu manipulasi langsung ke atas rakyat berikutan kesan domino yang turut mengesani kenaikan harga barang, perkhidmatan dan keperluan lain yang akhirnya menyebabkan rakyat tertindas.

GERAMM akan memainkan peranan sebagai platform untuk anak2 muda myatakan bantahan mereka ke atas penindasan dan manipulasi kenaikan harga minyak yang dilakukan oleh kerajaan tanpa memikirkan apa yang telah dibelanjakan secara boros oleh kerajaan.
GERAMM disertai oleh Angkatan Muda Keadilan Malaysia, Dewan Pemuda PAS Pusat, Pemuda Sosialis DAP, IKRAR, dan Kelab Anwar Ibrahim (AIC).

Sebarang bentuk aktiviti, ceramah umum atau maklumat yang ingin disampaikan kepada GERAMM, bolehlah disalurkan melalui email di alamat maklumat {at} geramm {dot} org atau lawati laman web http://www.geramm.org

Thanks Ya...

Thanks for the invitation...thanks...thanks...nak marshmellows...pink kaler...shedap...meh share2 meh...
Thanks....

Terima Kasih

Walaupun baru berusia setahun jagung dalam group ada2aje, saya amat terharu dipilih menjadi penulis di sini. Janji saya kepada pemilik(2) blog dan pembaca(2) semua adalah saya akan menulis isu-isu yang bernas dan akan memperjuangkan kebenaran.

*Sambil buat muka teruja giler

more author

lebih ramai author di invite, sape2 yg kena invite tu feel free to post ape2 :P

Wednesday, June 11, 2008

selamat tinggal bangalore

yahhoooo

Googleee... ooo..googlee..

bengang betul dgn google ni..
tensen..tensen..tensen..
walaupun tensen.. terimalah seadanyer..

kepada mr. google..
adakah anda rasa ingin berpaling tadah?
huhu...
anyway.. good luck to our exploration!!

new author

author baru telah dia add, iaitu melati. melati lagiii?? yg sblm ni invite pakai email domain sendiri, jd problem bila nk pakai dgn blogger, jd terpaksa invite balik pakai google id.

blog berjaya di pointkan kpd ada2aje.com

setelah bertungkus-lumus akhirnya berjaya jugak mempoint kan domain ada2aje ke blog ini, malas nk point ke personalised page, mcm serabut- mabut jer.

Sunday, June 8, 2008

penulis baru

penulis baru telah dimasukkan iaitu sape lagi kalau bukan..

kalau bukan..



kalau bukan...





kalau bukan mel!

ada2aje.com

domain di atas selamat di pajak semalam, sabtu bersamaan 7hb jun 2008 (070608)