Tuesday, January 27, 2009

In case of fire




Jika sekiranya berlaku kebakaran..

Monday, January 19, 2009

... it's O.K. to cry...



Who said that. We need to be Strong... ?

p/s: menarik gambar ni.. klik la kalau nk besarkan yer..

Posted by Picasa

Saturday, January 10, 2009

Keputusan poll sekolah satu aliran

Sekolah satu aliran. Setuju atau tidak?
Setuju
3573%
Tidak
1327%


Keputusan poll terdahulu bertajuk Sekolah satu aliran - Sekolah satu aliran. Setuju atau tidak?

Jumlah responden: 48 orang.
Masa diperuntukkan: 18 hari.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang membantu menyebarkan survey ini.

Keputusan penuh termasuk komen-komen:

Timestamp Sekolah satu aliran. Setuju atau tidak? Komen anda.
12/17/2008 23:10:35 Setuju
12/17/2008 23:21:00 Setuju
12/17/2008 23:21:03 Setuju
12/18/2008 1:45:23 Setuju kerna tepat pada masa nya semua kaum lain selain melayu.
12/18/2008 1:45:56 Setuju bagus untuk integrasi nasional
12/18/2008 5:37:57 Tidak aku tidak setuju jika sekolah satui larian yg tidak berasaskan agama islam.. kalo sekolah satu aliran berasaskan islam..aku amat amat setuju.
12/18/2008 6:22:23 Setuju
12/18/2008 7:24:56 Setuju integrasi.
12/18/2008 8:00:28 Setuju
12/18/2008 8:38:52 Setuju
12/18/2008 8:49:56 Tidak tak faham pun..sajer buat rusak undi....huhuhuh
12/18/2008 9:03:10 Tidak
12/18/2008 9:13:54 Setuju
12/18/2008 9:20:34 Setuju bagus...xder laaa sekolah cina jer yg banyak duit...ader itu ini..kemudahan banyak
12/18/2008 9:33:56 Setuju setuju dengan syarat:
1. buat skolah banyak2 dulu.
2. utamakan subjek pendidikan islam untuk yg beragama islam (ye la, kalau dah satu sesi, sure la panjang smpi ke petang kan? mana sempat budak2 tu nak attend skolah agama plak...)
3. tambah cikgu banyak2 dulu.
12/18/2008 9:35:46 Setuju Kalau benar-benar ingin memperjuangkan kesamarataan...inilah salah satu langkah untuk menuju sistem pendidikan yang berasaskan kesamarataan tanpa mengira kaum dan semestinya menggunakan satu bahasa pengantar, iaitu Bahasa Malaysia. Namun demikian, subjek untuk bahasa-bahasa ibunda yang lain masih juga perlu diberi ruang untuk pelajar mempelajarinya.
12/18/2008 9:50:12 Setuju Kalau kat Singapore, China, India, UK, USA, Australia tak ada SRJK, kenapa nak ada kat Malaysia. Ini adalah first step toward racial integration and Malaysian Malaysia.
12/18/2008 9:54:13 Setuju saya setuju dgn cadangan ini...kalau lihat dimerata dunia pon, sistem pengajaran diperingkat sekolah adlah didalam satu aliran sahaja...maka dgn ini secara tak langsung ianya mendidik rakyat mencintai negara yang ia duduki...sbg cth negara jiran (Indon), sekolah adalah dlm satu aliran shj..tak mustahillah kalau kita lihat disana, yang mana warga asing sangat2 fasih berbahasa kebangsaan negara tersebut, sehinggakan kita tak kenal yang mana satu antara pribumi dan sebaliknya...maka tak segan lah kalau ada pemimpin bangsa asing negara tersebut amat fasih berbahasa kebangsaan negara tersebut...itulah yang kita nak ditempat kita..ini cakap pun tak fasih, nak jadi pemimpin...oleh tu pikirlah sendiri.
12/18/2008 10:15:38 Setuju
12/18/2008 10:37:15 Tidak Mengapa hendak menyusahkan orang, banyak lagi wang perlu digunakan. Pada pandangan saya sekarang pun sudah mencukupi, tidak tempat hendak diisi pelajar ke Universiti. Kita lihat kurikulum sekolah caca murba tidak tentu arah tujunya. Sepatutnya kita bina sekolah pakar dalam sesuatu bidang dan kita bawa pelajar yang berkebolehan mengikut bakat semula jadi kanak-kanak itu lebih baik. Akan lahir golongan pakar yang sejati. sekian terima kasih.
12/18/2008 10:37:55 Tidak Mengapa hendak menyusahkan orang, banyak lagi wang perlu digunakan. Pada pandangan saya sekarang pun sudah mencukupi, tidak tempat hendak diisi pelajar ke Universiti. Kita lihat kurikulum sekolah caca murba tidak tentu arah tujunya. Sepatutnya kita bina sekolah pakar dalam sesuatu bidang dan kita bawa pelajar yang berkebolehan mengikut bakat semula jadi kanak-kanak itu lebih baik. Akan lahir golongan pakar yang sejati. sekian terima kasih.
12/18/2008 10:38:29 Tidak Mengapa hendak menyusahkan orang, banyak lagi wang perlu digunakan. Pada pandangan saya sekarang pun sudah mencukupi, tidak tempat hendak diisi pelajar ke Universiti. Kita lihat kurikulum sekolah caca murba tidak tentu arah tujunya. Sepatutnya kita bina sekolah pakar dalam sesuatu bidang dan kita bawa pelajar yang berkebolehan mengikut bakat semula jadi kanak-kanak itu lebih baik. Akan lahir golongan pakar yang sejati. sekian terima kasih.
12/18/2008 10:47:46 Tidak dont agree coz nnt minda xberkembg..
12/18/2008 11:00:55 Tidak sudah diamalkan sejak merdeka lagi....
12/18/2008 11:41:56 Setuju towards forming unity among multiraces
12/18/2008 11:48:30 Setuju
12/18/2008 11:54:58 Setuju
12/18/2008 11:57:26 Setuju ni la first step untuk dapat pm bangsa lain..\o/
12/18/2008 12:14:56 Setuju
12/18/2008 12:25:26 Setuju
12/18/2008 12:27:39 Setuju setuju sekolah satu aliran dengan bahasa penghantar bahasa malaysia.. tapi pada masa yang sama kekalkan subjek bahasa Mandrin & Tamil (atau kalau ada bahasa2 lain lagi nak ditambah) sebagai subjek pilihan.. semua bahasa pilihan tu leh dibuka kepada semua kaum bukan sahaja pada kaum cina & india.. orang melayu pun boleh belajar bahasa mandrin/tamil tanpa kos tambahan... yang penting dapat lebih memertabahtkan bahasa melayu & malaysia disamping memupuk perpaduan kaum..

dengan cara ini, semua akan mendapat faedah yang sama.. pengalaman melawat Australia difahamkan dalam gred 4 anak2 wajibkan untuk mengambil satu subjek bahasa pilihan.. kebetulan anak kawan tu ambik bahasa Indonesia.. boleh la berkomunikasi dengan dia dalam bahasa melayu (dia bahasa Indon, tapi dia faham kita, kita pun faham dia)..
12/18/2008 14:33:48 Setuju
12/18/2008 16:11:11 Tidak
12/18/2008 16:15:11 Setuju
12/19/2008 15:18:04 Setuju
12/19/2008 15:40:30 Setuju
12/20/2008 1:37:03 Setuju Didunia negara mana yg mengamalkan pelbagai jenis sekolah? Jikalau bangsa lain selain melayu mengaku menjadi warganegara Malaysia kenapa skoleh hendak dipelbagai kan? Dan berapa ramai Menteri yg bukan MELAYU yg fasih berbahasa melayu? Ini semua disebabkan sekolah pelbagai aliran.. harap kerajaan bertegas mulai hari nie.
12/20/2008 8:41:44 Setuju
12/20/2008 18:36:36 Tidak No freedom of choice.
12/21/2008 21:08:40 Setuju
12/22/2008 8:24:05 Tidak tak sesuai sekolah satu aliran sebab perkembangan setiap individu tu berbeza.... lebih baik sistem berasaskan sekolah dari centralised.. kanak2 dan remaja di ulu tembeling dgn kanak2 dan remaja di kl kan berbeza.... so keperluan pendidikan berbeza.... begitu juga di tempat lain.. apa yang perlu ialah panduan silibus untuk menentukan hala tuju kurikulum sekolah di peringkat central... manakala untuk pemilihan ke univ pula buat sistem macam di US, setiap univ ada exam kelayakan dia sendiri... (dulu pun sistem kita macam tu kan).... lebih memenuhi aspirasi pendidikan yang berkualiti... kita bukan nak pelajar yang dapat banyak A tetapi pelajar yang berilmu dan berpendidikan dan boleh mengaplikasi ilmu tu dalam kehidupan...
12/22/2008 12:56:35 Setuju
12/23/2008 12:01:40 Setuju
12/24/2008 11:38:46 Setuju
12/26/2008 13:13:22 Setuju Sekolah kebangsaan melangkaui kaum. Sedangkah aliran Cina dan Tamil bersifat perkauman. Tidak perlu dilihat kaumnya di situ - bangsa negara.
12/27/2008 21:46:23 Setuju
12/28/2008 10:00:19 Tidak
1/6/2009 13:47:00 Tidak

Keputusan survey juga boleh didapati di sini.

Friday, January 9, 2009